Separatutställning Konsthallen Åstorps Bibliotek
26 okt - 22 nov 2019

Kerstin Wellbro – Nästan bara grafik - Åstorp. Text Ann Christine Montelius.
En ögonfröjd och en skön lisa för själen i kombo med glädjeskutt av underfundig humor, väntar besökarna i Konsthallen, Åstorps bibliotek.
Kerstin Wellbros utställning “Nästan bara grafik” med vernissage lördagen 26 oktober, bjuder på en befriande ren och avskalad grafik - på papper eller glas.
I hennes serigrafier möter det abstrakta det oväntat figurativa, i träffsäker, stilren harmoni. Humorn gör utan åthävor glatt sällskap i motiven, gärna i form av ett djur som centralfigur, placerat i ett estetiskt utvalt, oväntat bildrum. 
“Less is more” är hos Kerstin Wellbro, unikt berikad med välgörande livskraft och lekfullhet. Det är djärvt och oanat, utförd med osviklig precision, säkerhet och skaparglädje.
Uppvuxen på en bondgård har djur och natur varit främsta inspirationskällan för Kerstin Wellbro. Så är det fortfarande, efter över ett halvt sekel som målare, grafiker och senare även som glaskonstnär. Det är också ofta i minnenas gömmor hon söker och hittar objekt att bygga vidare på. 

En bit av en spetsklänning, en tapetbård, en växt, en duk, en gammal kappa... Eller varför inte fynda på en antikmässa eller loppis... En sliten gammal leksakshäst har fått ett stall i glasmonter. På väggen intill hänger en pendang av hästen i grafik.
– Jag gillar det naivistiska uttrycket hos leksaker, säger Kerstin och visar bl.a. på en bild av två träänder med texten “Jag också”, en djurens parallell till  Metoo-rörelsen. 
En vildsvinsbaby intill betecknas som en kul-ting!  För att nämna några av många dråpliga titlar, som i likhet med motiven bjuder på oväntade inslag. 
Rutiga, randiga och blommiga komponenter både samsas och kontrasteras med fåglar eller djur i Wellbros bildvärld. 
Att resultatet ändå blir betagande rent och skönt avskalat bör vara ett konststycke i sig. 
Hon gillar att experimentera, testa, blanda olika tekniker och material. För henne är det en naturlig del i skapandeprocessen. Det är glädjen i konsten som hon vill överföra på betraktaren. Kerstin Wellbros konst är unik och berörande. Det är svårt att inte le åt hennes oväntade inslag i de dekorativa bildrummen. 
Själv säger sig denna Bjärekonstnär att hon strävar efter att tända en gnista hos betraktaren, få denna att hitta fantasin, lekfullheten och humorn hos sig  själv. 
Kerstin, som även jobbat som konstkonsult, har skördat en mängd stipendier under åren och har representation i bl.a i Sveriges riksdag, Statens- och Stockholms konstråd.
Allt material på min hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © Kerstin Wellbro